Monday, June 29, 2009

UITM Kolej Alamanda

27.6.09 hari bersejarah untuk Along kerana hari ini start jadi mahasiswa kat UITM kolej alamanda, jln kelang lama...


Pagi2 dah siap & sebelum pergi singgah makan roti canai kat Teras Jernang dulu & Firas aja makan nasi lemak, along 2 kpg.. Sampai kat kolej alamak ramainya rakyat & lepas daftar kena panjat naik tangga tingkat 12 bilik along. Ada 3 bilik & along dapat bilik kongsi 2 orang(room mate ore ganu-makang ikang). Wife sibuk kemas locker & cadar along... & along ingat mak sentiasa bersusah-payah untuk along..Gambar Jln Kelang lama dari tingkat 12..






Lepas daftar pergi MidValley cari sikit lagi barang tambahan & Angah pula nak tengok Onitsuka kat The Gardens... & ayooyoo ada model baru pulak..mini cooper

Monday, June 22, 2009

Lens Tamron & Canon

Kat Melaka bawa 2 biji lens tamron 17-50mm & canon 50-250mm, dan try ambil gambar dari tingkat 8 dari balkoni bilik.. Shutter setting varies dari 1/60 - 1/200, f9 dan iso 100 - 400..

Len canon 50-250 (250mm)

Len canon 50-250 (200mm)

Len canon 50-250 (100mm)

Lens canon 50-250 (50mm)



Lens Tamron 17-50mm (17mm)

Selamat Hari Bapa 21.6.09


Hari ini hari bapa & called bah to wished happy father's day & dia happy sekali.. Jasa bah tak dapat dibalas kerana sejak kecil beliau mendidik kami dengan baik sekali dan kalau diingat-ingat bah tak pernah marah kat kami semua..

Today anak2 gue tampal card hari bapa(lupa nak ambil gambar) kat pintu masa gue balik dari kedai & tq untuk semua & tak lupa jugak buat isteri tersayang..Hadiah hari bapa my wife dah beli in advanced masa kat melaka beli kasut timberland & again tq...

NASIHAT LUQMAN KEPADA ANAKNYA.

***31:12***

12. Dan sesungguhnya telah Kami berikan hikmat kepada Luqman, yaitu:

"Bersyukurlah kepada Allah. Dan barangsiapa yang bersyukur (kepada

Allah), maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan

barangsiapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi

Maha Terpuji".

***31:13***

13. Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, di waktu ia memberi

pelajaran kepadanya: "Hai anakku, janganlah kamu mempersekutukan Allah,

sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang

besar".

***31:14***

14. Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu-

bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-

tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun [1181]. Bersyukurlah kepadaKu

dan kepada dua orang ibu bapakmu, hanya kepada-Kulah kembalimu.

[1181] Maksudnya: Selambat-lambat waktu menyapih ialah setelah anak

berumur dua tahun.

***31:15***

15. Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan dengan Aku sesuatu

yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu, maka janganlah kamu mengikuti

keduanya, dan pergaulilah keduanya di dunia dengan baik, dan ikutilah

jalan orang yang kembali kepada-Ku, kemudian hanya kepada-Kulah

kembalimu, maka Kuberitakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.

***31:16***

16. (Luqman berkata): "Hai anakku, sesungguhnya jika ada (sesuatu perbuatan)

seberat biji sawi, dan berada dalam batu atau di langit atau di dalam

bumi, niscaya Allah akan mendatangkannya (membalasinya). Sesungguhnya

Allah Maha Halus [1182] lagi Maha Mengetahui.

[1182] Yang dimaksud dengan "Allah Maha Halus" ialah ilmu Allah itu

meliputi segala sesuatu bagaimana kecilnya.

***31:17***

17. Hai anakku, dirikanlah shalat dan suruhlah (manusia) mengerjakan

yang baik dan cegahlah (mereka) dari perbuatan yang mungkar dan

bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu. Sesungguhnya yang demikian

itu termasuk hal-hal yang diwajibkan (oleh Allah).

***31:18***

18. Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan

janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah

tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri.

***31:19***

19. Dan sederhanalah kamu dalam berjalan [1183] dan lunakkanlah suaramu.

Sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keledai.

[1183] Maksudnya: ketika kamu berjalan, janganlah terlampau cepat dan

jangan pula terlalu lambat.

CIMB Dinner2009 - Puri Pujangga UKM 20June09


Malam nie happening sekali dengan tema rock dan kalau ada hadiah dressed to killed tentu dibolot oleh manager yang amat sporting sekali & siap nyanyi lagu rock sekali masa karaoke(nos 4 kot)..Champion karaoke arbaiyah yang mengekalkan kejuaraan.. My wife vogue dengan rock style(habis round mid valley, mines, dataran pahlawan & melaka parade).. I luv u..
Wife kena handle games (cari kasut, pass bola, tiup belon, cari barang, makan kek & teka-teki) dan yang paling happening masa teka-teki..













Melaka Bandar Bersejarah

3 hari melepak kat Everly Resort Klebang & tak jauh dari bandar melaka lebih kurang 15minit aja..1st day sibuk kat Melaka Parade cari baju & jumpa Timberland outlets(ramai mat2 singapore shopping kat sini.. seronoklah duit dia orang mahal). Malam makan kat pantai klebang pekena sata ikan & seafood..Last day beli ole-ole melaka kat sepanjang pantai klebang. Dulu tahun2003 pernah melepak Everly nie tapi masa tu nama Riviera Resort but the facilities maintained ok but makan dia dah kurang best dah..






 $10/beca & round dari AFamosa ke Stadhuys & pekena cendol kat jam besar & alamak mamak(hentam ajalah...angah suka)..



Naik beca ambil 3 buah 

Mula sampai lepak kat Taman Mini Malaysia & round2 hampir 2jam melawat 13buah rumah mengikut negeri.. Cantik sekali..



Wednesday, June 17, 2009

Smart Tunnel

Semalam meeting kat Maju Junction 9.30am & lalu kat jalan sg besi jammed & terus masuk smart tunnel & akan keluar kat berjaya times & straight ke jln sultan ismail.. Sampai tengah2 tunnel jammed juga & masa tu tengah dengar radio bernama.. tiba2 keluar suara pegawai smart tunnel mengatakan jalan dalam tunnel agak sesak kerana kenderaan banyak.. So canggih jugalah kerana radio kita dia orang boleh interrupt.. Dapat bayangkan kalau masa hujan lebat tiba2 jammed macam nie tentu gigil dibuatnya kerana tunnel nie bukannya perfect sangat ianya hanya ciptaan manusia yang boleh terdedah kepada pelbagai kelemahan..

Monday, June 8, 2009

Ceramah

6.6.09 jam 10pm start kelisa gi stadium seksyen15 bbbangi tengok ceramah ada nizar, gobind singh deo, ustaz osman sapawi dan dr shafii & ceramah habis 11.45pm. Gambar x cantik coz pakai camera 1.3Mpixel dari handphone palm centro