Monday, June 22, 2009

Selamat Hari Bapa 21.6.09


Hari ini hari bapa & called bah to wished happy father's day & dia happy sekali.. Jasa bah tak dapat dibalas kerana sejak kecil beliau mendidik kami dengan baik sekali dan kalau diingat-ingat bah tak pernah marah kat kami semua..

Today anak2 gue tampal card hari bapa(lupa nak ambil gambar) kat pintu masa gue balik dari kedai & tq untuk semua & tak lupa jugak buat isteri tersayang..Hadiah hari bapa my wife dah beli in advanced masa kat melaka beli kasut timberland & again tq...

NASIHAT LUQMAN KEPADA ANAKNYA.

***31:12***

12. Dan sesungguhnya telah Kami berikan hikmat kepada Luqman, yaitu:

"Bersyukurlah kepada Allah. Dan barangsiapa yang bersyukur (kepada

Allah), maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan

barangsiapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi

Maha Terpuji".

***31:13***

13. Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, di waktu ia memberi

pelajaran kepadanya: "Hai anakku, janganlah kamu mempersekutukan Allah,

sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang

besar".

***31:14***

14. Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu-

bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-

tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun [1181]. Bersyukurlah kepadaKu

dan kepada dua orang ibu bapakmu, hanya kepada-Kulah kembalimu.

[1181] Maksudnya: Selambat-lambat waktu menyapih ialah setelah anak

berumur dua tahun.

***31:15***

15. Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan dengan Aku sesuatu

yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu, maka janganlah kamu mengikuti

keduanya, dan pergaulilah keduanya di dunia dengan baik, dan ikutilah

jalan orang yang kembali kepada-Ku, kemudian hanya kepada-Kulah

kembalimu, maka Kuberitakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.

***31:16***

16. (Luqman berkata): "Hai anakku, sesungguhnya jika ada (sesuatu perbuatan)

seberat biji sawi, dan berada dalam batu atau di langit atau di dalam

bumi, niscaya Allah akan mendatangkannya (membalasinya). Sesungguhnya

Allah Maha Halus [1182] lagi Maha Mengetahui.

[1182] Yang dimaksud dengan "Allah Maha Halus" ialah ilmu Allah itu

meliputi segala sesuatu bagaimana kecilnya.

***31:17***

17. Hai anakku, dirikanlah shalat dan suruhlah (manusia) mengerjakan

yang baik dan cegahlah (mereka) dari perbuatan yang mungkar dan

bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu. Sesungguhnya yang demikian

itu termasuk hal-hal yang diwajibkan (oleh Allah).

***31:18***

18. Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan

janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah

tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri.

***31:19***

19. Dan sederhanalah kamu dalam berjalan [1183] dan lunakkanlah suaramu.

Sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keledai.

[1183] Maksudnya: ketika kamu berjalan, janganlah terlampau cepat dan

jangan pula terlalu lambat.